Business

Waarom regelmatig pauze nemen belangrijk is voor een goede workflow

Pauze tijdens werk is belangrijk voor een goede werkdag

We hebben tijdens onze werkuren de neiging om maar door te gaan en door te gaan, zeker als we het druk hebben. Opschieten, racen, haasten – zo lijken we onze dagen vaak genoeg te vullen. En hoewel dat soms best lekker voelt, is het eigenlijk helemaal niet bevorderlijk voor je workflow. Hoe dat zit? Daar gaan we in deze blog verder op in: lees meer en ontdek.

Pauze zorgt voor een betere concentratie

We zitten als mens niet in elkaar om ons uren en uren achter elkaar te focussen op dezelfde taak. Hoewel we dat vaak genoeg proberen op ons werk, worden onze hersenen hier niet zozeer gelukkig van. Na hoeveel uur is pauze nemen verstandig? De meeste mensen kunnen zich ongeveer driekwartier tot een uur achter elkaar concentreren. Teleurstellend eigenlijk, hè?

Om dan maar door en door te gaan, werkt dus eigenlijk averechts. Je gaat bijvoorbeeld half werk doen, zonder er echt nog je volle aandacht bij te hebben. En dat is maar wat zonde! Gun jezelf dat momentje rust na een uur werk. Je hoeft heus niet steeds een uitgebreide pauze te nemen: even een stukje lopen en een nieuwe kop thee of koffie halen is al voldoende. Zo kunnen je hersenen weer even resetten!

Waarom regelmatig pauze nemen belangrijk is voor een goede workflow

Ga naar buiten toe

Natuurlijk is alleen een kop thee halen niet voldoende om alle pauzes mee te vullen. Soms is een langere pauze tijdens werk wenselijk – zeker rond de lunchtijd. Vaak blijf je met de lunch gewoon aan de eettafel zitten. Gezellig natuurlijk, maar kun je die tijd niet wat beter indelen? Ga bijvoorbeeld ook even naar buiten toe, met of zonder je collega’s. Een rondje wandelen doet wonderen, zeker om je creativiteit weer op gang te helpen!

Zo krijg je namelijk weer wat verse zuurstof binnen. Ook maakt je lichaam stofjes aan die je vrolijk maken als je in beweging bent. Beter dus dan de hele dag stilzitten! Je hoeft heus geen uur te wandelen – een klein rondje is ook voldoende.

Lees ook: Thuiswerken mét kinderen? Met deze tips pak je het goed aan!

Pauze tijdens werk is belangrijk voor een goede werkdag

Maak een zware dag lichter met pauze

We kennen ze allemaal wel: zware dagen op werk, waarbij het allemaal even niet goed lijkt te lukken. En juist op deze dagen hebben we de neiging om het onszelf kwalijk te nemen. We zijn extra streng op onszelf, gunnen onszelf geen rust. Zonde! Want pauze nemen op het werk is júist ook dan van belang. Zo maak je je zware dag namelijk een stukje lichter.

Niemand is er goed in om met een chagrijnig hoofd veel werk te verrichten. En als het dan ook nog om werken zonder pauze gaat, is de motivatie ver te zoeken. Is dit nu echt hoe je de dag achter je bureau wilt doorbrengen? Door er even tussenuit te gaan, geef je toe aan je eigenlijke behoefte om even een stapje terug te doen. Gun jezelf dat moment – adem diep in en diep uit, en probeer er vervolgens echt iets van te maken die dag!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply