Interior

Wat is de beste verlichting voor een kinderkamer?

Verlichting kinderkamer

Een kinderkamer is voor ouders misschien wel de belangrijkste kamer van het huis. Je wilt dat de kinderen lekker kunnen slapen onder gezonde omstandigheden. Het mag niet tochten, lekkages zijn uit den boze en de temperatuur moet goed te regelen zijn. Toch is verlichting ook erg belangrijk in een kinderkamer. In deze blog lees je hoe je het beste de verlichting kiest voor de kinderkamer.

1. Functionele, dimbare verlichting

Het is belangrijk dat er goede plafondverlichting is in de kinderkamer. Zo kun je je kind in een goed verlichte kamer naar bed brengen. Toch wil je af en toe ook even gaan kijken bij je kleine als deze al ligt te slapen. In dit geval is het handig om dimbare verlichting te hebben, zodat je toch licht hebt op de kamer, zonder dat je kind hier gelijk wakker door wordt. Een geschikt type verlichting kan dan inbouwspots zijn, maar ook een plafondlamp met een dimbare lichtbron.

2. Sfeer verlichting

Verlichting heb je niet alleen om licht te krijgen. Uiteraard is dit wel het hoofddoel, maar ook is licht een grote factor in de sfeer van een ruimte. In een kinderkamer is het natuurlijk leuk om extra sfeer aan te brengen, zodat de slaapkamer echt gaat voelen als “eigen kamer”. Tegenwoordig zijn er allerlei soorten lampen die hier uitstekend aan kunnen bijdragen. Denk hierbij aan een stoere Transformers lamp voor jongens of een leuke Frozen lamp voor meisjes. Het gaat hier natuurlijk alleen om de lampenkap en niet om de lichtbron zelf, maar die is voor sfeerverlichting ook minder belangrijk.

3. Nachtlampje

Als je kind al wat ouder is en hij/zij in de nacht al zelf naar het toilet kan gaan, wil je wel dat je kind veilig uit bed komt. Zorg er daarom voor dat er een nachtlampje is dat je kind vanuit bed aan kan zetten. Zo zorg je ervoor dat je kind niet struikelt over slingerend speelgoed en veilig bij het toilet aankomt en vervolgens ook weer veilig in bed kan kruipen. Een groot voordeel van een nachtlampje is dat je deze vanuit het bed aan kunt zetten en dat deze niet zo fel zijn als een plafondlamp op inbouwspots.

4. Natuurlijke verlichting

Als je het over verlichting hebt wordt al vaak de suggestie gewekt dat je het hebt over lampen. Toch is daglicht ook een vorm van verlichting. Bovendien is dit nog de beste vorm van verlichting voor een mens ook. Verschillende onderzoeken hebben al uitgewezen dat een mens daglicht nodig heeft om zich goed te voelen. Zorg er dan ook voor dat je in iedere slaapkamer in huis, zeker in die van je kind, genoeg daglicht hebt. Denk hierbij ook goed na over de stand van de zon. Als je kind overdags nog slaapt, wil je niet dat op dat moment de zon vol op dit raam staat, omdat de kamer dan ook flink opwarmt.

Aan de hand van deze tips weet je dat je voor een kinderkamer niet klaar bent met 1 lamp. Wil je een optimaal verlichte kinderkamer zal je meerdere soorten verlichting moeten aanschaffen én gebruik moeten maken van natuurlijk licht.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply