Lifestyle

5x Tips bij somberheid tijdens de donkere dagen: zó blijf je toch positief en vrolijk

5x Tips bij somberheid tijdens de donkere dagen: zó blijf je toch positief en vrolijk

Veel mensen hebben last van sombere gevoelens in de winter. Het is koud, je voelt je minder fit en het is vroeg donker. Dat helpt allemaal niet mee om je humeur goed te houden! Gelukkig zijn er verschillende tips, die je helpen om toch vrolijk en positief te blijven – ook tijdens de donkere dagen van het jaar.

Somber in de winter: ga regelmatig naar buiten

Hoewel je in eerste instantie misschien geen zin hebt om naar buiten te gaan als het koud is, kan het je toch helpen. Met name in de ochtend en middag. Daglicht doet je namelijk altijd goed, ook als het geen zonnige, zomerse dag is. Blijf daarom niet steeds maar binnen zitten, maar maak dagelijks een ommetje.

Tips tegen winterdip: momentjes voor jezelf

Hoe positief blijven in de winter? Besteed lekker veel tijd aan selfcare. Zo kom je namelijk tot rust, en lukt ontspannen beter. Neem regelmatig een bad, doe een haarmasker in, lak je nagels – het is maar net wat jij fijn vindt. Die momentjes voor jezelf zijn veel waard! Het heeft zeker niet alleen betrekking op uiterlijk. Je kunt er ook aan denken om eens extra lang uit te slapen, of de tijd te nemen voor het lezen van een spannend boek.

Winterdepressie oplossen met lichttherapie

Zijn je sombere gevoelens erg zwaar? Wellicht heb je dan te maken met een winterdepressie. Hierbij heb je minstens meerdere weken lang last van verschillende depressieverschijnselen. In veel gevallen is een winterdepressie te behandelen met lichttherapie, met een speciale lamp. Je kunt dit in ieder geval uitproberen. Je gaat hierbij voor de lamp zitten, maar kunt tegelijkertijd gewoon lezen of achter de laptop zitten.

Voldoende beweging

Wat ook helpt tegen een winterdipje: zorg voor voldoende beweging. Het kan soms moeilijker zijn om jezelf voor sport te motiveren in de winter. Zeker als je buiten sport, als hardloper of fietser. Denk ’s winters aan een sport die je binnen kunt doen, of bijt toch even door en ga gewoon op pad. Na afloop voel je je namelijk weer een stuk beter!

Mooie outfit aan

Het klinkt misschien afgezaagd, maar het kan je zeker helpen om positief te blijven: trek regelmatig je mooiste outfit aan en doe goede make-up op. Zo voel je je nu eenmaal beter over jezelf dan wanneer je het grootste deel van de tijd in je joggingpak rondloopt. Die mooie kleding heb je heus niet alleen voor speciale aangelegenheden – je kunt het aantrekken wanneer je maar wilt.

You Might Also Like