Business Lifestyle

6 tips om als ondernemer je werkdag beter af te kunnen sluiten

6 tips om als ondernemer je werkdag beter af te kunnen sluiten

Herken je dat: sta je altijd aan? Als ondernemer is het maar moeilijk om je werkdag echt af te sluiten. Ook als je jezelf vertelt dat je om vijf uur de werkdag afsluit, is het vaak toch te verleidelijk om nog een uurtje door te werken. Of om het mailtje dat ’s avonds binnenkomt nog even te checken. Hoe kun je je werkdag goed afsluiten, om er daarna écht voor je gezin te zijn? Ontdek al onze tips!

Huur een werkplek

Je werkdag afsluiten is extra lastig als je in je eigen huis werkt. Waar je bij een baan met een vaste werkplek buiten je huis de deur achter je dichttrekt na je werkdag, is die grens bij werken vanuit huis niet zo duidelijk. Als je je werkdag moeilijk kunt afsluiten is het daarom een aanrader om een werkplek te huren. Zo is dát de locatie om te werken, en is thuis gewoon thuis. Dat zorgt voor overzichtelijkheid!

Leestip! 6x dit zijn de voordelen van werken op een flexwerkplek

Een thuiskantoor inrichten

Is een werkplek huren geen optie? Zorg dan dat je thuis een duidelijke werkplek inricht. Werk dus niet aan de eettafel waar je ’s avonds weer gaat dineren, maar zorg voor een afzonderlijk bureau – liefst in een afzonderlijke kamer – waar je alleen je werk doet. Als je je laptop ook gewoon daar laat staan na werktijd, is het ook al een stukje gemakkelijker om je werkdag af te sluiten.

Mute je mailbox na werktijd

Hoewel je je laptop dus wel op je bureau kunt laten staan, komen die mails waarschijnlijk ook gewoon op je telefoon binnen. En die heb je meestal de hele dag bij je – ook als je niet aan het werk bent. Als je steeds de neiging hebt om meteen weer op elk berichtje te reageren, is het slim om je mailbox en andere communicatiesystemen op mute te zetten na je werkdag. Stel bijvoorbeeld in dat dit dagelijks automatisch na een bepaald tijdstip gebeurt – dan heb je er zelf geen omkijken naar.

Lees ook: Je mailbox netjes houden? 6 handige tips!

Neem een werktelefoon

Ben je toch steeds weer in die mailbox op je telefoon te vinden, ook als je liever je volle aandacht bij je gezin wilt hebben? Dan hebben we nog een tip voor je: neem een werktelefoon. Die kun je na werktijd gewoon uitzetten of opbergen met het geluid op stil, waardoor je echt niet meer bent afgeleid ’s avonds.

Je volgende werkdag voorbereiden

Is het bij jou een probleem om na werktijd het nadenken over de volgende werkdag stil te zetten? Misschien blijf je je to do lijst steeds herhalen of blijft dat mailtje dat je morgen moet sturen maar ronddwalen in je hoofd. Vervelend! Onze tip: bereid aan het eind van je werkdag de volgende werkdag alvast voor. Schrijf je to do’s op, noteer wat je niet moet vergeten. Zo kun je het tot die tijd gemakkelijker uit je hoofd zetten – én de volgende werkdag gestructureerd beginnen!

Je werkdag goed afsluiten: je bureau en computer opruimen

Naast bovenstaande tip is het ook verstandig om je bureau en je computer op te ruimen aan het eind van je werkdag. Zie dit als een ritueel waarmee je elke werkdag in rust afsluit. Zo ben je de werkdag als het ware aan het verwerken, zeker als je er even de tijd voor neemt. En ook hier geldt weer: morgen begin je zo met een frisse start. Heerlijk!

Meer lezen? 8 handige tips voor het vinden van de juiste business coach

You Might Also Like