Lifestyle Mama

Kind met een winterdip: 5 tips die kunnen helpen

Kind met een winterdip: 5 tips die kunnen helpen

Donkere dagen, kou en veel regen: we kunnen snel last hebben van een winterdip. Je voelt je somber, wilt alleen zijn en hebt nergens zin in. Wist je dat dit niet enkel bij volwassenen voorkomt, maar ook bij kinderen? Mocht je kind een winterdip hebben: wat te doen tegen winterdip? Met deze tips kun je je kind helpen.

Winterdip bij kind: vaak naar buiten gaan

Wat is een winterdip bij een kind? Het houdt in dat een kind zich somber voelt, snel moe is en weinig gemotiveerd is. De reden is het seizoen: er spelen bij een winterdip geen andere factoren een (grote) rol. Gelukkig kun je verschillende dingen doen om je kind op te vrolijken. Hoewel je kind aangeeft binnen te willen blijven, wat kenmerkend is bij een winterdip, kun je hem of haar beter motiveren om regelmatig naar buiten te gaan. Het liefst in het daglicht, en zeker op de zonnige winterdagen. De frisse lucht en het zonlicht kunnen helpen om de sombere gevoelens te laten verdwijnen.

Winterdip tegengaan: veel bewegen

Ook beweging helpt. Als je kind op een sport zit, komt hij of zij al aan die beweging toe. Maar er is meer om aan te denken. Ga thuis eens lekker wild dansen samen, op de favoriete muziek van je kind. Maak een lange wandeling of ga een stuk fietsen. Ook kan je kind ’s winters gewoon buitenspelen: een dikke jas aan en wanten erbij, en lekker actief in de weer gaan!

Gezond eten bij winterdip

Wat helpt tegen een winterdipje? Ook voeding speelt zeker een rol! Zorg dat je gezond eten maakt, zowel bij ontbijt, lunch als avondeten. Het is belangrijk dat je kind vitamines binnenkrijgt via verschillende soorten groenten. Vitamines helpen tegen de winterdip! Natuurlijk mag een koekje of snoepje heus als snackje, maar zorg er daarnaast voor dat je kind ook fruit eet als tussendoortje. Gezonde tussendoortjes kun je lekker maken: denk aan appel met kaneel of chips van groenten.

Lief doen bij een winterdip

Hoewel het dus belangrijk is om je kind te motiveren om lekker in beweging te komen en gezond te eten, is het ook weer zaak om lief te zijn. Je kind heeft wat extra liefde nodig als hij of zij zich somber voelt. Richt je aandacht daarom net wat meer op je kind.

Lichttherapie winterdip

Is de winterdip echt ernstig en lijkt er misschien zelfs sprake te zijn van een winterdepressie? Dan kun je wellicht aan therapie denken, zeker als de sombere gevoelens elk jaar terugkomen bij je kind. Wat te doen tegen winterdepressie? De huisarts kan hier bijvoorbeeld bij helpen. Verder is lichttherapie vaak effectief, waarbij het kind voor een lamp gaat zitten. Zo’n daglichtlamp bij winterdepressie werkt als het ware als zonlicht buiten. Het is in ieder geval het uitproberen waard, om de winterdepressie of winterdip tegen te gaan.

You Might Also Like