Business

Worden jouw facturen niet betaald? Dit kun je doen!

Worden jouw facturen niet betaald? Dit kan je doen!

Erg vervelend wanneer een klant laat betaald, of uiteindelijk helemaal niet. In het eerste jaar dat ik startte met ondernemen, heb ik dit zelf helaas ook een aantal keer meegemaakt. Sinds ik mijn aanpak heb verbeterd, en precies van te voren weet welke klanten er wel en niet gaan betalen, gaat het vrijwel niet meer mis, op een uitzondering na. Wanneer wordt een factuur echt te laat betaald? In mijn optiek is dat bij circa 45 dagen, maar uitzonderingen zijn ook wel eens 60 dagen. Over het algemeen krijg ik mijn facturen tussen de 14 en 20 dagen betaald, in het verleden was dit helaas wel anders. Op basis van mijn ervaringen uit de afgelopen jaren geef ik je wat tips om te voorkomen dat je zelf in geldstress komt te zitten.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals ik in een eerder artikel al aangaf, neem niet elke opdracht aan puur voor het geld. Wanneer jij namelijk voor een te lage prijs een opdracht aanneemt, en daar dan natuurlijk teveel werk voor moet uitvoeren is de kans ook nog eens aanwezig dat je niet betaald gaat worden. Dat is mijn ervaring in ieder geval.

Twijfel je of iemand echt wel gaat betalen? Vraag dan om een aanbetaling, gaat de klant daar niet mee akkoord dan weet je eigenlijk al vrij zeker dat er sowieso niet betaald gaat worden. Mijn grootste fout die ik wel een aantal keer heb gemaakt is het niet screenen van een bedrijf, ik vergat altijd de bedrijfsgegevens van de klant te noteren. Alsof de klant dit wist, want precies die klanten betaalde niet. Noteer dus altijd de n.a.w. gegevens van een bedrijf, en check het liefst ook nog de klant bij de KVK.

Niet betalen is incassobureau inschakelen

Helaas heb ik dit ook al een aantal keer moeten doen, een incassobureau inschakelen. Gevarieerd van bedragen tussen de 50 en 2000 euro. Soms met resultaat, en soms zonder resultaat. In de meeste gevallen werd er na 2 aanmaningen door het incassobureau wel betaald. Ik heb maar één keer een zaak voor de rechter hoeven laten komen, welke helaas ook niet positief is afgelopen, de klant was met de noorderzon vertrokken naar het buitenland.

Alle tips op een rij

  • Noteer de n.a.w. gegevens van een bedrijf
  • Check het bedrijf bij de Kamer van Koophandel
  • Vraag een aanbetaling van 50% als je het niet vertrouwd
  • Vraag niet te lage prijzen, je komt veel professioneler over als je wat meer vraagt, en je trekt de juiste doelgroep aan
  • Wacht minimaal 30/45 dagen tot je de zaak voorlegt aan een incassobureau

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply