Business

Zo combineer je moederschap met een eigen bedrijf

Je bent moeder en je hebt een eigen bedrijf. Klinkt onmogelijk? Dat is het zeker niet. Als zelfstandig onderneemster met twee jonge kinderen kan ik je vertellen dat het combineren van het moederschap met een eigen bedrijf juist hartstikke fijn is. Natuurlijk, er zitten ogen en haken aan. En het gaat ook zeker niet allemaal vanzelf. Maar het is wél de beste keuze die ik ooit heb kunnen maken.

Ontzettend veel voordelen!

Er zitten namelijk ontzettend veel voordelen aan het combineren van het moederschap met een eigen bedrijf. Zo vind ik het heerlijk om mijn eigen uren te kunnen bepalen. Wil ik elke dag een paar uur werken? Dat kan! Wil ik liever drie volle dagen werken, geregeld! Houd ik deze week mijn ‘weekend’ op dinsdag en woensdag, de week erop kunnen dat weer andere dagen zijn. Moet ik plots mijn zieke kind van school halen, geen probleem want dan werk ik gewoon op het moment dat hij naar bed is.

Naast het bepalen van je eigen uren is het ook ontzettend fijn om precies datgene te doen waar ik ontzettend van houd. Zijn er bepaalde taken die ik totaal niet leuk vind dan besteed ik het gewoon uit. Zo heb ik meer tijd over voor mijn kinderen. Enorm fijn.

Combineren kun je leren

Het lijkt soms wel overweldigend hoor, het hebben van een eigen bedrijf en ook nog eens moeder zijn. En ik ben de laatste die zegt dat het een peuleschil is. Want dat is het natuurlijk niet. Maar zolang je met de wind mee waait en daarnaast een planning opstelt plus deze zo goed mogelijk uitvoert is het echt wel haalbaar. Zomaar met kip zonder kop een bedrijf proberen te runnen is normaal gesproken al uit den boze. Combineer je het ook nog eens met het moederschap dan zit je binnen de kortste keren met een burn-out thuis.

Zorg er dus voor dat je zowel flexibel bent, je taken realistisch inplant en vooral ook tijd in plant voor jezelf. Het lijkt soms allemaal erg veel en alsof je helemaal geen tijd hebt om aan jezelf te denken. Maar door je taken te timen, sommige dingen uit te besteden en door mee te gaan in het ritme van je kinderen is niets onmogelijk.

Nog een aantal tips:

  • Ik heb het al een aantal keer genoemd maar: plan plan plan! Zonder planning ben je nergens. Wees alleen wel realistisch en meet hoeveel tijd je per taak bezig bent. En plan daarnaast ook alle privé dingen in zodat je weet wanneer je daar rekening mee moet houden.
  • Werk op momenten dat je baby/kind slaapt en/of op school of de opvang is.
  • Zet je taken op je to do lijst die je eigenlijk in een minuut af hebt? Doe ze direct! Anders blijft het liggen en wordt het opeens iets waar je telkens tegenaan hikt.
  • Sta een half uur of een uur eerder op dan normaal. Je wilt niet weten hoeveel je in dat vroege uurtje gedaan kunt krijgen.
  • Werk met een productiviteit methode zoals de Pomodoro techniek

Hoe combineer jij het moederschap met een eigen bedrijf?

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply