Het straatbeeld is aan het veranderen. Je ziet om je heen gebeuren dat mensen steeds minder rekening houden met elkaar. Dat komt deels door de maatschappij die meer en meer gericht is op “ik”. Maar ook door de opvoeding. Wanneer jij je kind niet leert rekening te houden met anderen, of dit zelf gewoon niet doet, hoe moet jouw kind dit dan later wel doen. Een mooiere wereld begint bij jezelf…
De fases waar een kind doorheen gaat
Eerst is het belangrijk om te begrijpen door welke fases een kind heen gaat. Een kind van één jaar zal nog geen rekening met anderen kunnen houden. Die begrijpen zichzelf vaak niet eens en zijn dus vooral bezig met zichzelf en leren wat zij wel of niet prettig vinden. Vanaf een jaar of vier zal je kind wat meer oog krijgen voor hoe anderen zich voelen en ook door hebben dat ook anderen iets wel of niet leuk vinden. Vanaf zes jaar zal een kind ook werkelijk gaan begrijpen waarom iemand anders opeen bepaalde manier reageert.
Rekening houden met anderen; hoe moet dat?
Er zijn bepaalde vaardigheden nodig voordat je echt rekening met een ander kunt houden. Eerst is het belangrijk dat je jezelf kunt inleven in de ander. In wat diegene voelt en waar hij of zij behoefte aan heeft. Om dat dan weer te kunnen zijn er nog wat andere dingen nodig:
- Gevoelens begrijpen; wil je jezelf kunnen inleven in de ander dan is het belangrijk dat je eerst inzicht hebt in je eigen gevoel. En ook duidelijk kunt maken aan de ander hoe jij je voelt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je ziet hoe de ander zich voelt en hier op in kunt spelen.
- Invloed van gedrag; het is ook cruciaal dat je snapt hoe jouw gedrag invloed kan hebben op het gevoel van de ander. Wanneer jij doet jij wat jij wilt, terwijl de ander graag iets anders had gewild dan kan dat minder fijne gevolgen hebben.
Tips
Hoe zorg je er nou voor dat jouw kind zich wat meer kan inleven in de ander en dus ook rekening houdt met andere kinderen? Deze tips kunnen je wellicht helpen hiermee:
1. Eigen gevoel
Vanaf jongs af aan kun je al bezig zijn met emoties en gevoelens. Bekijk plaatjes en benoem daarbij welk gevoel diegene heeft. En merk vooral ook op wat voor een emotie jij bij jouw kind ziet. Bijvoorbeeld wanneer hij boos is of juist wanneer ze vrolijk is. Door goed in te spelen op de emoties van het kind zelf zal het herkennen van emoties steeds makkelijker worden.
2. Helpen
Door je kind regelmatig mee te laten helpen is het even gericht op de ander in plaats van op zichzelf. Ze leren, door anderen te helpen, zich beter te verplaatsen in wat diegene fijn vindt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan klusjes in huis, maar ook bijvoorbeeld het meehelpen met boodschappen uitruimen bij de ander. Of wacht dacht je van rondgaan met taart op een verjaardag.
3. Samen spelen
Speel ook eens samen met je kind. Een rollenspel kan erg leuk zijn waarbij ook nog eens rekening gehouden moet worden met de ander. Of doe een spelletje waarbij je op je beurt moet wachten. Een andere manier is juist ook om je kind samen te laten spelen bij jou thuis. Je kunt het dan helemaal los laten en wel kijken hoe het gaat. Maar je zou bijvoorbeeld ook aan het begin van de speeldate samen een lijst met activiteiten kunnen bedenken die ze omstebeurt kunnen doen. Op die manier leert je kind ook om dingen te doen die hij zelf niet heeft gekozen.
No Comments