Lifestyle

Zo overleef je de hittegolf | 7 tips

Gisteren was het in het zuiden des lands al zo ver. Temperaturen van 30 graden en hoger. Maar vanaf vandaag treft dit warme weer ook de rest van het land. Een heuse hittegolf overspoeld ons kleine landje. En dat terwijl de zomer pas net begonnen is. Veel mensen weten niet goed wat ze met zichzelf aanmoeten tijdens dit warme weer. We zijn niet voor niets klagende Hollanders toch? Maar wil je toch je hoofd koel houden en de hittegolf ‘overleven’ dan heb ik een aantal fijne tips voor je.

1. Snipperdag of snippermiddag

Heb je nog wat vrije dagen of uren over naast de vakantie die je vast ook al gepland hebt staan? Misschien kun je deze week wel een dag of middagje inplannen om ergens aan het water te gaan liggen. Tenslotte is dit weer er ook om van te genieten en niet alleen om over te klagen.

2. Tropenrooster

Mocht je nu geen vrij kunnen krijgen dan kun je misschien met je baas afspreken dat je volgens een tropenrooster werkt. Lekker een uur of twee eerder beginnen en dan kun je dus ook al twee uur eerder naar huis. Kun je alsnog nog even aan het water gaan genieten of lekker in je eigen achtertuin. Ben je net als ik eigen baas dan is dit ook zeker een aanrader. Ook ik ben vanmorgen om 6 uur achter de computer gaan zitten. En mijn laptop sluit om 12 uur.

3. Drink voldoende

Dit is zo’n dooddoener maar toch vergeten nog steeds heel veel mensen om genoeg water te drinken. Normaal gesproken zou je al zo’n 2 liter moeten drinken en met dit warme weer is het dubbele het meest verstandige. Neem dan ook altijd een flesje mee. Ook in de auto zodat je telkens weer een slokje kunt nemen.

4. Smeren maar!

Het is niet de favoriete bezigheid van de mens, maar jezelf insmeren is zo ontzettend belangrijk. Doe dit minimaal om de twee uur, ook als je in de schaduw zit, en dan het liefst met factor 30 of hoger. Ja ook mensen die al een laagje bruin erop hebben zitten omdat ze al in de zon hebben gezeten.

5. Koop een ventilator of airco

Wij hebben al een ventilator in huis. Maar gisteren heb ik er nog twee bij besteld. Fijn voor op de kamers van de kinderen. Ik weet namelijk nog van vorig jaar dat ik er toen eentje wilde en ze allemaal uitverkocht waren of je kon 10x meer betalen dan nu. Snel doen dus nog.

6. Zoek verkoeling op

Normaal gesproken vind je boodschappen doen een hel, maar deze week is het heerlijk. Even lekker die koele supermarkt in. Genieten gewoon. Of misschien ken je wel iemand met een airco in huis, ga daar dan lekker op visite. Goed voor de sociale contacten maar ook voor jezelf qua warmte.

7. Maak je niet druk

Eigenlijk de beste tip die ik je kan geven: doe rustig aan en maak je niet druk. Met dit weer is het verstandig om alles op een iets lager tempo te doen. Vermijd sowieso zware inspanningen tussen 12 en 16, het is niet voor niets de tijd voor siësta in de zuidelijke landen!

Probeer overigens naast al deze tips ook gewoon te genieten van het weer. Voor je het weet regent het weer de hele dag en klaag je daar over.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply