Business

Hoe word je een projectleider?

Hoe word je een projectleider

De titel van dit artikel klinkt misschien wat ‘makkelijk’, maar weet jij écht hoe je nu een projectleider wordt? En misschien nog wel belangrijker: een goede projectleider? Zodra je er niet helemaal zeker van bent, kun je maar beter snel even doorlezen. 

Wat is een projectleider?

Een projectleider is een vak apart, want het kan heel breed zijn en een projectleider opereert in heel veel verschillende vakgebieden. In de regel is een projectleider de eindverantwoordelijke voor een project. Hoewel dit in veel verschillende vakgebieden voorkomt, zijn projectleiders het meeste actief in de ICT, techniek of de bouw. Per project is vaak een specifieke vakkennis nodig. In de regel is de projectleider hier bekend mee en kan zo het project altijd in goede banen leiden. 

Opleiding tot projectleider

Er is niet echt een studie die je kunt volgen om projectleider te worden. Vaak zijn de projectleider geschoold in een bepaald vak of bepaalde richting en worden zij met veel werkervaring op zak omgedoopt tot projectleider. Wel is in veel gevallen een HBO-diploma vereist en wordt een WO-denkvermogen op prijs gesteld. Daarnaast draait het om goede communicatie en een fijne samenwerking. Als projectleider ben jij een spin in het web die alle losse eindjes met elkaar verbindt. Welke rol hij of zij ook vervult, de ontwikkeling van een systeem, organisatie of product moet altijd centraal staan. 

Baangarantie

Aangezien er op zoveel verschillende plekken projectmanagers nodig zijn, liggen er voor jou overal kansen die gegrepen kunnen worden. Hoeveel je dan kunt verdienen? Online worden brede schattingen gemaakt van tussen de €2.800 en €6.000. Jouw ervaring zal in dit geval sterk meewegen bij hoeveel loon er op jouw contract komt te staan. 

Baangarantie

Competenties

Twijfel jij nog of je echt een goede projectleider zal zijn? Ga deze competenties dan eens langs en kijk bij jezelf of ze betrekking tot jouw kunnen hebben. Ben jij bijvoorbeeld:

  • Analytisch
  • Besluitvaardig
  • Initiatiefnemend
  • Een leider

Zie jij daarnaast vaak kansen die gegrepen kunnen worden en om te ontplooien en kun jij delegeren? Dan is de kans groot dat jij een geboren projectleider bent. 

Kansen om te groeien

Merk je dat nog wat moeite hebt met het inrichten van een duidelijk project door je gebrek aan ervaring? Kijk dan eens rond of je je nog wat kunt omscholen met eventueel een extra cursus of opleiding. Ga bijvoorbeeld aan de slag met een Lean opleiding. Leer in enkele dagen tijd alles over verbeterprojecten begeleiden en uitvoeren en behaal een zogenoemde Green Belt Lean of uiteindelijk zelfs Black belt

You Might Also Like