Lifestyle

Auto nodig, ga je kopen of leasen? 

Auto nodig, ga je kopen of leasen

Een auto is tegenwoordig nog steeds in veel gevallen een noodzakelijk iets. Ook in tijden van goed openbaar vervoer en handige deelconcepten, kan het in een drukbezet leven bijna niet anders dan dat je minstens één eigen auto per gezin hebt. Is het niet voor woon-werkverkeer dan is het wel om naar alle sociale afspraken te gaan. Zeker wanneer je anders afhankelijk bent van openbaar vervoer is het met een gezin geen doen zonder een auto. Een auto is echter wel een hele grote investering. Het kost je niet alleen aan vaste lasten het nodige, het is ook nog eens een behoorlijk bedrag bij de aanschaf, vooral als je voor een elektrische of hybride optie kiest. Aan een auto van goede kwaliteit ben je zomaar 30.000 euro kwijt. Daarom is het leasen van een auto de afgelopen jaren behoorlijk in opkomst, ook in de private lease variant. Wat nu wijsheid is in jouw geval? Lees snel verder. 

De buffer 

Allereerst is het goed om eerlijk naar jezelf te zijn en te kijken of je het geld hebt liggen om een auto van goede kwaliteit te kopen. Je kunt wel voor een paar duizend euro een auto van een ‘oud vrouwtje’ kopen, maar de kans dat je dan op korte termijn weer moet en je met dezelfde situatie zit is groot. Daarom is het op het gebied van auto’s slim om in één keer een goede investering te doen. Maar heb je het geld niet liggen hiervoor? Dan is het slim om te gaan leasen. Ga vooral niet extern geld lenen om een auto te kopen. De afschrijving van een auto kan namelijk zeer snel gaan, met als ergste scenario dat je zonder auto zit én met een hoge schuld. Dus als je het geld niet hebt maar wel een auto nodig hebt, dan is leasen de beste optie.  

De vaste lasten 

Maar voordat je gaat leasen, is het wel goed om te kijken wat het vaste bedrag per maand gaat worden. Het zal je echter -positief- verbazen wat een auto leasen vandaag de dag nog maar kost. Je kunt natuurlijk voor een grote en dikke auto gaan, die kosten wat meer per maand. Maar een bescheiden en prima auto heb je al voor een paar honderd euro per maand, waarbij alle vaste lasten er al in zijn begrepen. Hoe fijn is dat! Het enige wat je zelf nog moet doen, is tanken. Daarmee weet je zeker dat je altijd onderweg bent tegen een vast en zeker bedrag.  

Kortom; investeer in een auto wanneer je het geld hebt. Heb je dat niet liggen? Dan is het slimmer om juist een auto te leasen. Hiermee weet je financieel direct waar je aan toe bent en heb je geen onverwacht hoge kosten. Ook voor private lease is dat vandaag de dag prima te doen. Verdiep je erin en je zal blij verrast zijn! 

You Might Also Like