Business Lifestyle

Bijverdienen als influencer – hoe gaat dat?

Bijverdienen als influencer

Elke dag zie ik de volgende vragen voorbij komen op social media en op fora. Hoe word je influencer? Hoe gaat dat in zijn werk? Hoe kun je geld verdienen als influencer? Deze vragen worden gesteld door mensen die het wereldje van influencing mega interessant vinden en ook graag iets zouden willen bijverdienen. Het lijkt ook allemaal heel makkelijk. Je zegt iets over een product of bedrijf, krijgt daar geld voor en klaar. Maar is het wel zo simpel?

In dit artikel vertel ik je hoe ik zelf influencer ben geworden, wat het eigenlijk is en hoe je hiermee geld kunt (bij)verdienen.

Wat is een influencer?

Heel simpel gezegd is een influencer iemand die invloed uitoefent op anderen. Ze beïnvloeden anderen door op een zeer speciale manier te adverteren. Namelijk door persoonlijke boodschappen met de wereld te delen en hierin eigenlijk de reclame te verpakken.

Je vindt influencers op social media maar ook op blogs en Youtube. Vooral op Youtube en Instagram vind je echt hele grote influencers. Zij hebben geen honderden maar duizenden volgers. Doordat ze je meenemen in hun leven kunnen sponsoren en adverteerders op die manier ‘ongemerkt’ hun eigen product naar voren laten komen. Vergelijk het maar met de sluikreclame in soaps zoals goede tijden slechte tijden. Influencers gebruiken hun ‘persoonlijke band’ die ze met hun volgers hebben. Bij een platform als Join Marketing kun je terecht om als adverteerder influencers te vinden, of als influencer een adverteerder. Zo wordt het heel makkelijk gemaakt!

Makkelijk geld verdienen?

Als eerste is het belangrijk om te weten dat geld verdienen als influencer niet zo makkelijk is als het lijkt. Je moet er echt hard voor werken om dit voor elkaar te krijgen. En ben je eenmaal influencer dan stopt het werkt ook zeker niet. Dat blijft altijd doorgaan. Veel mensen hebben het verkeerde beeld dat je ‘gewoon even een foto op instagram plaatst’ en het daar dan bij blijft.

Zij zien niet in dat zo’n influencer soms uren bezig is geweest met het maken van die foto. Dat ze onderzoek gedaan hebben naar de juiste hashtags. Dat ze bezig zijn geweest met de juiste verwoording van de tekst en dat ze ook heel veel bloed zweet en tranen hebben zitten in het opbouwen van een goed volgersaantal.

Wat verdienen influencers?

Wat je als influencer kunt verdienen heeft vooral te maken met het bereik wat je hebt. Het verschilt nogal of je 10.000 volgers hebt of 100.000. Maar ook het platform die je gebruikt heeft invloed op hoeveel je ermee kunt verdienen. Zo verdienen bloggers over het algemeen heel wat minder dan bijvoorbeeld Youtubers. Niet voor niets dat veel bloggers zijn overgestapt en inmiddels ook vloggen.

Naast geld verdienen zie je ook dat veel influencers barterdeals aan gaan. Je noemt iets een barterdeal wanneer je in ruil voor het maken van “reclame” een product ontvangt. Een soort ruil dienst dus.

Hoe ben ik influencer geworden?

Zelf ben ik ook een soort van influencer. Ik ben jaren geleden een blog begonnen als hobby. Omdat ik van schrijven houd en omdat ik het leuk vond om op die manier een kijkje te geven in mijn leven. Deze hobby is jaren later uitgegroeid tot een deel van mijn bedrijf.

En naast het feit dat het best tof is om geld te verdienen met iets wat ik nog steeds als hobby zie. Vind ik het nog toffer om te horen dat mensen door mij bepaalde dingen zijn gaan kopen. Ik maak namelijk alleen ‘reclame’ voor dingen waar ik echt blij mee ben en 100% achter sta. Mijn credo is “zou ik er zelf ook geld voor betalen?” dan promoot ik het met liefde.

Influencer

Hoe kun je bijverdienen als influencer?

Start met passie

Wanneer je influencer wilt worden is het belangrijk om ergens echt passie voor te hebben. Om voor iets te kiezen waar je echt van houd. Ben je een schrijver kies dan voor bloggen. Houd je van fotograferen dan is Instagram het kanaal voor jou. En ben je all into video’s maken dan is Youtube the place to be.

Werken als influencer is namelijk niet zo makkelijk als het soms lijkt en je zult er heel veel tijd in moeten steken. Dan kun je er maar beter gepassioneerd over zijn.

Kies een niche

Voor wanneer je nog nooit van het woord niche hebt gehoord. Een niche is een specifiek (vaak klein) onderdeel van een markt. Als het gaat om make-up dan zou een niche hierin cruelty free make up kunnen zijn. Of als het gaat om speelgoed duurzaam houten puzzels. In zo’n niche markt heb je namelijk heel wat minder concurrentie dan wanneer je de hele markt wilt bedienen. Dan is het lastig om gezien te worden.

Maak een merk van jezelf

Als influencer ben jij je eigen merk. Dat betekent dat wat jij doet, zegt en vindt belangrijk is. Zorg dat mensen zich met jou kunnen identificeren. Dit betekent dus ook dat je jezelf in het spotlicht moet zetten en ook over persoonlijke dingen vertelt. Let wel, er zit altijd nog een verschil tussen persoonlijk en privé.

Behoud de kwaliteit

Wanneer je als influencer geld wilt verdienen is het belangrijk om de kwaliteit van je werk hoog te houden. Het is niet zo dat wanneer je veel tijd en energie steekt in het opbouwen van een grote groep volgers dat je daarna klaar bent. Mensen verwachten dingen van je. En maak je dat niet waar dan zul je ook snel influencer af zijn.

Geduld

Het worden van een influencer heeft tijd nodig. Het is niet zo dat wanneer je een week lang foto’s van jezelf op Insta zet je dan opeens een influencer bent. Het kan maanden en soms wel een jaar duren voordat je een groot volgers aantal hebt en voordat mensen je ook echt vertrouwen. Want dat is wat je moet opbouwen. Een vertrouwensband. En hoe snel vertrouw jij iemand om bijvoorbeeld advies te krijgen voor bepaalde aankopen? Best lang gok ik. Zo lang duurt het dus ook voordat je echt een influencer bent die goed geld verdient.

Werk samen

Ben je eenmaal bezig dan is het heel slim om samen te werken met andere influencers. Zo vergroot je het bereik, breid je ook je netwerk uit en zullen mensen die jou nog niet zo goed kennen jou leren kennen. Wie weet krijg je er wel weer een hoop extra volgers door.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply