Business

De juiste prijzen hanteren voor jouw product of dienst

Wanneer je start met ondernemen is dit wel de lastigste vraag die je jezelf gaat stellen, welke prijs of prijzen ga ik hanteren? De prijs van jouw product of dienst is bepalend voor hoe hard jij moet gaan werken om jezelf en je gezin te kunnen onderhouden, en niet te vergeten om te groeien!

Prijs bepalen bij een product

Het bepalen van een prijs bij een product gaat wel wat makkelijker moet ik zeggen. Als je weet wat je product kost om in te kopen, dan is dat de inkoopprijs, daarna zorg je voor een minimale 50% winstmarge, je verdubbelt de inkoopprijs dus als het ware. Bij sommige producten is het zelfs mogelijk om die winstmarge te vergroten met nog eens 20%. En vergeet geen 21% btw erbij op te tellen, welke jij als ondernemer weer moet afdragen.

Prijs bepalen bij een dienst

Een stuk lastiger als je het mij vraagt, ook ik ben starter geweest en heb met deze vraag gezeten. Want wil iemand wel ‘zoveel’ geld betalen voor iemand die start? Dat heb ik geweten! Veel te lage prijzen vragen, zorgde ervoor dat ik teveel werk kreeg, en dat mensen misbruik van de situatie maakte, want ik was een ‘starter’. Na ruim 3 jaar heb ik geleerd, dat je niet moet kijken naar wat iemand voor jouw dienst wilt betalen, maar dat je zelf moet kijken naar wat jij jouw dienst waard vind.

Ik kwam laatst iemand tegen op het internet die vroeg 5000 euro per uur, echt geen onzin, dat is voor mij wel een beetje het uiterste. Maar hij heeft wel lef, en mensen huren diegene echt wel in, anders zou diegene niet meer bestaan. Als ondernemer wil je natuurlijk niet 100 uur per week aan het werk zijn, althans niet aan het vechten zijn voor een minimum loon.

In deze zou ik als advies meegeven, bekijken hoeveel jij jezelf waard vind, hoelang ben je met een dienst bezig, wat rekent de concurrent, past het tarief in de markt en bepaal op die manier jouw prijs.

 

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply