Business

Een carrièreswitch maken: 3 tips

Een carrièreswitch maken: 3 tips

Merk je dat je al langere tijd minder plezier hebt in je werk, en er minder energie uithaalt? Krijg je te maken met ontslag? Kun je te weinig of geen werk meer vinden in je huidige functie? Of wil je zinvoller werk verrichten? Dan zou een carrièreswitch wel eens iets voor je kunnen zijn. Jaarlijks wisselen maar liefst bijna een miljoen mensen voor een ander beroep. Maar liefst twee derde ambieert werk in een andere beroepsgroep. Hoe je een carrièreswitch aanpakt? Hieronder vind je drie handige tips!

1.      Weet wat je wil gaan doen

Denk goed na over waarom je eigenlijk een verandering overweegt. Wat zoek in toekomstig werk dat je nu niet hebt? Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om na te gaan welke branche of welk vakgebied je aanspreekt. Het mooie is dat (en dan vooral voor vrouwen) tegenwoordig alle opties mogelijk zijn. Zo kun je bijvoorbeeld in het onderwijs of de zorg gaan werken, maar net zo goed aircomonteur worden. Hoewel er in vandaag de dag in zowat alle bedrijven en organisaties personeel nodig is, is het natuurlijk wel goed om de baankansen en het toekomstperspectief van het beroep mee te nemen in je overweging. Hulp nodig? Schakel dan een loopbaanadviseur in.

2.      Doe onderzoek naar benodigde opleidingen en de snelste route

 Doe onderzoek naar benodigde opleidingen en de snelste route

Een regulier studiepad – bijvoorbeeld een bepaalde mbo-opleiding – bestaat vaak uit vier jaar voltijdse studie. Overweeg je op latere leeftijd een carrièreswitch, dan is een dergelijk traject niet echt haalbaar. Je hebt immers ook een inkomen nodig. Gelukkig zijn er voor mensen die zich laten omscholen allerlei andere interessante alternatieven. Wil je bijvoorbeeld als zij-instromer aircomonteur worden, dan kost de omscholing niet veel tijd. Na slechts zeven cursusdagen kun je al aan het werk. Heb je vervolgens de nodige werkervaring opgedaan, dan kun je je kennis verder verbreden of verdiepen met aanvullende cursussen.

3.      Het financiële plaatje van omscholen

De overheid subsidieert aanbieders van reguliere mbo-, hbo- en universitaire studies behoorlijk. Het studiegeld is daarom veel lager dan de eigenlijke kosten van een studie. Dat geldt echter niet voor studies of cursussen om mensen om te laten scholen. De kosten daarvan bedragen vaak al gauw enkele duizenden euro’s. Maar de overheid wil wel mensen aanmoedigen zich om te laten scholen naar een kansrijk beroep in de ICT, techniek of het onderwijs. Daarom kun je in aanmerking komen voor een subsidie. Ook werkgevers kunnen dit, als stimulans medewerkers om te scholen. Met de krapte op de arbeidsmarkt willen werkgevers sowieso graag investeren in nieuwe medewerkers. Vaak ga je dus al snel in de praktijk aan de slag, waarbij je ook salaris krijgt.

Succes met je carrièreswitch. Hoewel het best een grote, spannende stap kan zijn en het zeker een goede motivatie vraagt, levert het je ook veel op!

You Might Also Like