Business Mama

De grootste uitdaging als thuiswerkende moeder

Een aantal jaar geleden maakte ik de keus om een eigen bedrijf te beginnen. Een bedrijf waarmee ik voor het grootste deel gewoon vanuit huis zou kunnen werken. Ideaal want zo kon ik er alsnog zijn voor mijn kinderen en bepaalde ik zelf wat ik deed en wanneer. Toch kleven er ook een aantal nadelen aan het thuiswerken. Of eigenlijk, nadelen zijn het niet: maar wel uitdagingen.

Thuiswerkende moeder

Toen mijn kinderen nog baby waren was thuiswerken echt ideaal. Ze sliepen beide een gat in de dag waardoor ik echt veel tijd had om aan de slag te gaan. Maar vanaf het moment dat de oudste niet meer sliep overdag en de jongste steeds minder ging slapen werd het een echte uitdaging. Ik werkte vooral voor 7 uur ’s ochtends en in de avonden en weekenden. Niet ideaal, maar het werk moest wel gedaan worden. Inmiddels gaat de oudste naar school en heeft de jongste een hele fijne gastouder.

Grootste uitdagingen als thuiswerkende moeder

Wat nu mijn grootste uitdagingen zijn? Ik heb ze voor jou op een rijtje gezet en ben benieuwd of je er iets in herkent.

Snel afgeleid

Aangezien mijn kantoor aan de eettafel is kan ik mezelf niet afzonderen van alles wat er in huis gedaan moet worden. Het kan dus zomaar gebeuren dat ik een uur bezig ben met het huishouden in plaats van mijn werkzaamheden. En dat terwijl het huishouden niet eens echt nodig was, maar ik ben allergisch voor rommel. Zodra ik ook maar iets zie slingeren moet ik het opruimen.

Daarnaast kan ik ook afgeleid raken van de postbode die aan de deur staat, de buurvrouw die opeens een kop koffie komt drinken of Netflix. Vooral wanneer ik de avond ervoor een serie aan het kijken ben die nogal spannend eindigde. Dan moet ik heel erg mijn best doen deze niet verder te kijken.

Anderen weten dat je thuis bent

Ik noemde het hierboven al even maar het is echt een uitdaging wanneer anderen ook weten dat je thuis bent. Zo komt de postbode hier regelmatig pakketjes van anderen brengen. Ik ben dan ook te lief om te zeggen dat het niet kan, want tja.. ik ben thuis. Maar ook vriendinnen, buurvrouwen en de juffen van school weten dat ik thuis ben. Dus gaan ze er vanuit dat ik wel ‘even’ tijd heb. Voor een kop koffie, om wat aan te vragen of om mee te helpen op school.

Slaap kindje slaap

Wanneer de jongste wel thuis is en ik wil werken is dat middagdutje best een uitdaging. Want mijn zoon heeft geen ritme en er valt dus ook geen peil op te trekken wanneer hij gaat slapen. Ook hoe lang hij gaat slapen is altijd een vraag. De ene dag is dat nog geen uur. Een andere dag slaapt hij opeens 2,5 uur en  soms wil hij gewoon helemaal niet slapen.

Probeer dan maar eens te werken.

Schuldgevoel

Naast dat anderen mij regelmatig aan mijn jas trekken omdat ik ’toch thuis ben’ heb ik zelf ook een schuldgevoel wat een grote uitdaging is. Ik vind het moeilijk om nee te zeggen want ik denk dan ‘ja maar ik ben thuis dus ik kan best even meehelpen’. Het gebeurd dan ook regelmatig dat ik mezelf ergens voor opgeef omdat ik anders met een schuldgevoel rondloop. Dat ik te weinig help ofzo.

Snoepkont

De laatste uitdaging is het snoepen. Wij hebben altijd snoep in huis, is het niet voor onszelf dan wel voor de kinderen. Of omdat er iets overblijft na feestjes. Ik ben thuis erg geneigd om te snoepen. Zit ik op kantoor kan ik me op een of andere manier beter inhouden. Behalve als er taart is haha. Maar thuis kan ik met gemak 10x de kast in duiken om iets lekkers te pakken. Sinds ik thuis werk beweeg ik ook een stuk minder. Niet echt heel erg handig!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply