Business

Hoe ga ik slim om met mijn vermogen?

Al van jongs af aan heb ik een spaarrekening. Vanaf het moment dat ik zakgeld kreeg zette ik dat op deze spaarrekening en elk jaar kwam daar een mooie centje bij door de spaarrente. Echter is deze rente inmiddels zo extreem laag geworden dat hebben hebben van een spaarrekening niet meer de slimste manier is om je vermogen mee op te bouwen.

Hoe je wel slim om kunt gaan met je vermogen vertel ik je in dit artikel.

Je vermogen vergroten door te beleggen

Voor een kleine groep mensen is beleggen een leuke en spannende hobby. Het is de kunst en een uitdaging om je aandelen voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen en voor een zo laag mogelijke prijs te kopen. Hier gaat veel tijd in zitten, maar het kan een hoop moois opleveren.

Echter zijn er ook veel mensen, zoals jij en ik, die willen beleggen puur uit zakelijke overweging. Om hun kinderen te kunnen laten studeren, als aanvulling op het pensioen of als appeltje voor de dorst. Ik heb helemaal geen tijd om zoveel bezig te moeten zijn met het beleggen en kies er daarom dan ook liever voor om mijn geld te laten beleggen door een vermogensbeheerder.

Vermogensbeheer

Op het moment dat je ervoor kiest dat iemand anders voor jou belegt betekent dit dat diegene namens jou alle aan- en verkoopbeslissingen neemt. Uiteraard spreek je van te voren een aantal kaders af en kun je van te voren een soort risicoprofiel opstellen. Hierbij geef je aan of je defensief te werk wilt gaan of juist zeer offensief. Dit alles heeft te maken met het uiteindelijke doel van jouw belegging. Wat je wil bereiken, hoe lang wil je erover doen en hoe ga je met koersdalingen om?

Wanneer je ervoor kiest om iemand anders te laten beleggen dan kun je kiezen tussen individueel en collectief vermogensbeheer.

Het verschil tussen individueel en collectief beheer is dat je bij individueel vermogensbeheer een persoonlijke adviseur krijgt toegewezen. Hierbij wordt om de zoveel tijd gekeken naar de individuele doelen en de portefeuille wordt op jouw situatie aangepast. Bij collectief vermogensbeheer wordt het vermogen van meerdere investeerders gecombineerd en daarmee wordt geïnvesteerd in een beleggingsfonds. Het voordeel hiervan is dat je met een relatief klein bedrag kunt instappen en er sprake is van een kleiner risico.

Wat je ook kiest, laat je goed informeren over de verschillende mogelijkheden en kijk vooral naar wat bij jou en jouw vermogen past.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply