Lifestyle

Het einde van koopavond?

Het einde van koopavond?

Yes! Het is koopavond! Kan jij ook nooit wachten om na werktijd nog even lekker de stad in te gaan? Koopavond is een avond die één keer per week plaatsvindt en waarbij de winkels in de avond geopend zijn, meestal tot 21:00 uur. Deze avond was altijd een groot succes voor winkeliers, tot de coronacrisis uitbrak. Want de koopavond is nu misschien echt tot zijn eind gekomen.

Personeelstekort

Zoek je een baan in de zorg, horeca of techniek? De vacatures vliegen in het rond! Door de coronacrisis is er een enorm personeelstekort ontstaan. Zo blijkt uit recent onderzoek van het CBS dat de spanning op de arbeidsmarkt zo hoog is opgelopen dat er op het moment meer werkgevers een vacature plaatsen dan dat er werklozen zijn. De toename is vooral toe te wijzen aan een recordgroei van het aantal openstaande vacatures. Dit personeelstekort zorgt ervoor dat winkeliers meer moeite krijgen om hun roosters te vullen en de bezetting steeds verder afneemt. Directeur van winkeliersorganisatie INretail, Jan Meerman, liet weten: ‘’Winkeliers hebben moeite om vacatures te vullen, zij kampen dan ook voortdurend met een bezettingsprobleem. De winkeltijden moeten daarom worden aangepast aan de bezetting. Winkeliers kiezen dan eerder voor een sluiting op momenten die minder druk zijn, zoals dus de koopavond, zondag en maandag.’’

Klanten en passanten

Klanten en passanten

Eindelijk genoeg ruimte en geen lange rijen voor de kassa: wat is het heerlijk rustig deze koopavond! Helaas is dit niet voor iedereen positief. Sinds de coronacrisis is de drukte in de winkelstraten namelijk enorm gedaald, voornamelijk op koopavonden en zondagen, meldt Marktonderzoeker RMC. Zo waren er afgelopen maanden 55 procent minder passanten dan in dezelfde periode in 2019. Dit heeft vooral veel invloed op winkeliers. Zonder passanten, geen klanten. En zonder klanten, geen omzet. Aangezien er vooral tijdens koopavond weinig geconsumeerd wordt, is het einde van deze avond voor winkeliers zo slecht nog niet.

Regio spanning 

Koopavond afschaffen in heel Nederland, is dat nou echt nodig? De spanning op de arbeidsmarkt verschilt namelijk sterk per regio. Zo was de arbeidsmarkt in regio Utrecht het meest gespannen in het tweede kwartaal van 2021, blijkt uit recent onderzoek van het CBS. Net als in Utrecht, is er in de de regio’s Noord-Holland en Noord- Brabant ook met spoed personeel gezocht. In deze regio’s is namelijk sprake van meer dan 110 vacatures per 100 werklozen. De arbeidsmarkt is het minst gespannen in de regio’s Groningen, Flevoland en Friesland. Hier zijn namelijk de minste vacatures per 100 werklozen. Een einde aan de koopavond zal in sommige regio’s dus minder nodig zijn dan in andere regio’s. Wat er gaat gebeuren, is nog maar de vraag.

You Might Also Like