Mama

Waarom is het zo belangrijk dat jonge kinderen buitenspelen?

Waarom is het zo belangrijk dat jonge kinderen buitenspelen?

Je hoort het overal om je heen: het is voor kleine kinderen belangrijk om buiten te spelen. Lekker ravotten, rondrennen en klauteren! Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van buitenspelen? En waarom is buitenspelen zo belangrijk? We leggen je er graag meer over uit!

Waarom buitenspelen? Lekker actief!

Waarom is buitenspelen gezond? Het belangrijkste antwoord op die vraag: het is lekker actief! Je kind zit niet veel stil tijdens het buitenspelen – en dat maakt het zo gezond. We zitten en hangen namelijk veel te vaak tegenwoordig, ook al op jonge leeftijd. Stuur je kind daarom regelmatig even de deur uit, zodat hij of zij in beweging komt. Zo kan een kind ook zijn of haar energie kwijt!

Buitenspelen is leerzaam

Waarom is buitenspelen zo belangrijk? Het antwoord op deze vraag luidt: het is hartstikke leerzaam. Binnen bevinden kids zich in een vertrouwde omgeving, die over het algemeen maar weinig uitdaging biedt. Buiten is er veel meer te ontdekken. Van dieren tot planten, van straten tot random vondsten: kinderen die buitenspelen, komen van alles tegen. Als je kind nog klein is, kun je hier natuurlijk begeleiding in bieden. Komen jullie een insect tegen? Leg dan aan je kind uit wat voor diertje het is. Of ga gewoon eens samen naar treinen, auto’s of vliegtuigen kijken. Dat vinden de meeste kinderen hartstikke interessant.

Nieuwe vriendjes maken tijdens buitenspelen

Tijdens het buitenspelen ontmoeten kinderen andere kinderen. Zeker als je in een buurt woont waarin er op straat wordt gespeeld, komt dit veel voor. Anders is het een idee om naar een speeltuintje in de buurt te gaan, of om een grotere, drukbezochte speeltuin op te zoeken. Nieuwe vriendjes maken is leuk! Ook stimuleert het je kind in de omgang met anderen – een leerzame les voor het gehele verdere leven.

Buitenspelen is leuk

Laten we dit laatste voordeel absoluut niet vergeten: buitenspelen is hartstikke leuk! Het lijkt tegenwoordig wel een beetje een stoffig imago te hebben gekregen, maar buitenspelen is van alle tijden. Je kind kan zijn of haar energie kwijt, er is van alles te ontdekken en verveling komt niet voor. Misschien moet je wel een handje helpen, door buitenspellen voor kinderen te organiseren. Er zijn online een heleboel tips te vinden: van balspellen tot verzamelspellen. Ook voor elke leeftijdsgroep zijn er spelletjes te bedenken. Van buitenspelletjes voor kleuters tot buitenspelletjes voor kinderen die al wat ouder zijn. Of denk aan de spelletjes die je vroeger zelf buiten deed – en leg deze spelletjes weer uit aan je kinderen.

Lees ook! Dit zijn leuke uitjes voor het hele gezin

You Might Also Like