Lifestyle

Wat kunnen collageen supplementen voor je huid doen?

Wat kunnen collageen supplementen voor je huid doen?

Als het gaat om populaire huidverzorgingsingrediënten, dan hoort collageen daar ongetwijfeld bij. Als je een fanatieke anti-verouderingsfanaat bent, heb je alles gehoord over de waslijst aan voordelen. Collageen is onder andere het belangrijkste structurele eiwit in onze huid en is verantwoordelijk voor een stevige, jeugdig ogende huid. Het nadeel? Er zit een tijdslimiet aan.

Als gevolg van het natuurlijke verouderingsproces, en verder gekatalyseerd door externe factoren, wordt collageen na verloop van tijd afgebroken. Enter: een hele reeks producten op basis van collageen, van crèmes tot collageen poeder supplementen en hun marketingteams, die beweren onze afnemende collageenvoorraad te herstellen.

Met alle verschillende vormen en soorten collageen huidverzorging kan het behoorlijk verwarrend worden. Lees verder om alles te weten te komen wat je moet weten over collageen, inclusief welke producten het proberen waard zijn.

Wat is collageen?

Collageen wordt vaak de steiger van het lichaam genoemd. Logisch, want het is het belangrijkste structurele eiwit in je huid. Collageen wordt niet alleen in ons lichaam gemaakt, maar het kan ook van planten en dieren komen. Het is verkrijgbaar in uitwendige en inwendige vormen, en in het verleden was het ook een populair injecteerbaar middel (we zullen later wat dieper ingaan op de verschillende vormen). Collageen wordt meestal gebruikt in crèmes en serums, maar afhankelijk van je doel zijn collageen huidverzorgingsproducten misschien niet zo effectief als je zou denken.

Men zegt niet alleen dat we van nature minder collageen aanmaken vanaf onze 20e, maar ook dat we collageen verliezen door leeftijd en andere factoren, zoals blootstelling aan de zon, roken of suikergebruik. Met andere woorden, naarmate we ouder worden, verliezen we meer collageen dan we aanmaken. Dus wat is de oplossing? Eén idee is om collageen op de huid aan te brengen met collageen huidverzorging in een poging het aan te vullen, maar volgens experts werkt dat niet helemaal.

Gehydrolyseerd collageen

Simpel gezegd is het hele collageenmolecuul heel erg groot en veel te groot om door de opperhuid van de huid te dringen. Maar, zoals experts het uitleggen, wordt gehydrolyseerd collageen enzymatisch afgebroken in fragmenten die gemakkelijker de lederhuid kunnen binnendringen, waardoor het wel op de plaats kan komen waar collageen zich zou bevinden. Toch zegt men dat er niet genoeg klinische testen zijn gedaan om het idee te ondersteunen dat dit zou leiden tot het aanmaken van collageen.

Wat collageen precies voor de huid?

Wat collageen precies voor de huid

Goed, collageen is dus belangrijk. Maar wat doet collageen voor de huid? Volgens huidexpertds zal het inbrengen van collageen in je huid helaas geen ander collageen stimuleren. Collageen staat er echter om bekend dat het geweldige hydraterende voordelen heeft als het plaatselijk wordt aangebracht, dus als je nachtelijke routine bestaat uit het aanbrengen van een collageencrème, is dat niet helemaal verkeerd. Van topische collageencrèmes wordt gezegd dat ze fijne lijntjes en rimpels verbeteren door het verloren collageen te vervangen, maar in werkelijkheid hydrateert het collageen vooral. Dit zal de huid zachter en gladder laten aanvoelen, maar wat doet het betreft het daadwerkelijk opbouwen van collageen? Niet zo veel.

Moet je echt collageen nemen?

Dus, moet je echt een collageensupplement kopen? Het antwoord is niet helemaal duidelijk. Volgens experts zijn orale collageensupplementen waarschijnlijk niet nodig als je een normaal uitgebalanceerd dieet eet met eiwitrijk voedsel, zoals vlees, eieren, zuivel en bonen. Maar het is waarschijnlijk wel goed voor de huid, en het is ook goed voor andere interne dingen, zoals gewrichten, wat een topisch middel niet doet.

You Might Also Like