Lifestyle

5 tips voor een productieve ochtend

Hoe fijn is het om een dag al productief te beginnen. Wanneer je al een hele ochtend productief bent dan is het makkelijker om in de middag ook even tijd voor jezelf te nemen. En tijd voor jezelf is gewoon hartstikke belangrijk. Dat zorgt ervoor dat je niet snel met een burn-out thuis komt te zitten.

Daarnaast geeft een productieve ochtend ook een gevoel van succes en controle.

Tips om de ochtend productief te beginnen

Er zijn een aantal manieren om je ochtend zo productief mogelijk te beginnen. Ik geef vijf tips.

Sta eerder op

Ben je net als ik moeder dan snap je vast dat de ochtenden juist altijd erg druk en chaotisch verlopen. De kinderen moeten klaar gemaakt worden voor school, daarna nog even boodschappen doen. En voor je het weet is je halve ochtend al voorbij.

Wanneer je een uur eerder op staat kun je die tijd al nemen om productief te zijn. Je houdt je dan ook niet bezig met anderen of het huishouden. Maar echt met jezelf en je werkzaamheden. Zorg er dan ook voor dat alles al klaar ligt voor school en je ook geen andere huishoudelijke taken hoeft te doen die ochtend.

Schrijf de avond ervoor je taken op

Zit je eindelijk achter je laptop, weet je gewoon niet waar te beginnen. Dus begin je maar aan je lijstje met to do’s. Zodra je klaar bent zie je op de klok dat je alweer een half uur kwijt bent. En over een half uur worden de kinderen al wakker. Nu heeft het geen nut meer om ergens aan te beginnen.

Bovenstaande situatie vermijd je door de avond ervoor al je taken op te schrijven. Je hebt dan niet de druk van tijd en kunt de ochtend daarna gewoon het lijstje erbij pakken en aan de slag gaan. Zorg er wel voor dat je ook prioriteiten stelt. Wat moet echt af?

Slik je kikker

Begin de ochtend met de taak waar je het meest tegenop ziet. Heb je deze taak namelijk voldaan dan voelt dat alsof je een berg beklommen hebt. Wat fijn! De taken die je daarna aanpakt zullen ook veel makkelijker aan voelen.

Vermijd social media

Je kent het vast wel, je wilt heel even iets op Facebook zetten en vervolgens ben je een half uur verder. Social media is hartstikke leuk en kan ook zeker een hoop opleveren voor je bedrijf. Maar het slurpt ook heel veel van je tijd op. Je bent hierdoor dus ook totaal niet productief. Wil je toch op social media omdat het onderdeel is van je bedrijfsvoering? Geef jezelf dan een limiet van 10 minuten. Wat je ook kunt doen is jezelf belonen met een kwartier social media wanneer een belangrijke taak af is. Zo heb je toch al een taak afgerond en kun je toch even ontspanning zoeken op social media.

Voel je trots

De meeste mensen staan pas rond zeven uur op en moeten dan eerst een uur op gang komen voor ze aan de slag gaan. Tegen de tijd dat zij gaan werken om acht uur heb jij al een hoop taken kunnen afstrepen. Daar mag je dus best een beetje trots op zijn.

Er zijn nog veel meer manieren om productief te zijn en te blijven, maar het voornaamste is het in ieder geval elke dag weer opnieuw proberen. Zoek uit wat bij jou past en hoe jij in de flow komt. En speel daar dan telkens weer op in.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply