Vaak is het zo dat alles rondom financiën als taak van de man wordt gezien. Of het gaat gewoon automatisch zo dat je het aan je partner overlaat. Misschien heb je geen behoefte om er meer over te weten en laat je alles wat met vaste lasten te maken heeft liever aan je partner over. Maar wat nu als je er alleen voor komt te staan? Wat nu als het toch jouw taak wordt? Dan wil je natuurlijk wel weten hoe het in elkaar steekt en wat je elke maand moet doen. Betalingen, terugstortingen, rentes…dat is wel even uitpluizen, als je er nog nooit mee te maken hebt gehad. Het is dus zeker wel handig om je hier en daar wat te interesseren in de dingen rondom financiën en vaste lasten, zodat je weet waar je aan toe bent, mocht je het zelf eens moeten oplossen! Aan welke dingen moet je dan denken?
Hypotheek
Als je een huis hebt gekocht, is het elke maand best een hap uit je inkomen om de hypotheek af te betalen. Het ligt er erg aan hoe je de hypotheek hebt afgesloten, hoe je deze afbetaalt. Je hebt natuurlijk te maken met het echte aflossen van de schuld die je hebt door het huis te kopen, maar ook moet je rekening houden met de hypotheekrente. Die kan zelfs ook veranderen, waardoor het slim is om eens in de zoveel jaar te bekijken of je door een aanpassing een voordeel kunt krijgen!
Inkomsten en uitgaven
Het is ook zeker niet overbodig om een overzicht te hebben van al het geld wat maandelijks binnenkomt en al het geld wat je elke maand weer uitgeeft. Hoeveel krijg je binnen? Waar geef je het geld weer aan uit? Hoeveel spendeer je aan vaste lasten, zoals je hypotheek, gas, water en licht? Hoeveel heb je nodig voor boodschappen? Hoeveel houd je over en hoeveel kun je maandelijks sparen? Zijn er grote uitgaven, die je ook weer kunt aangeven bij de belastingdienst, zoals kinderdagopvang?
Sparen
Veel mensen hebben wel een spaarrekening, waar ze, zoveel mogelijk, per maand een bedrag op storten. Misschien heb je een doel waarvoor je spaart of misschien wil je gewoon een appeltje voor de dorst. Je kunt ook denken aan een speciaal potje voor onvoorziene dingen of de studie van je kinderen.
Belasting
Wat ook wel een dingetje is: de belasting aangifte. Als je dat nog nooit gedaan hebt, kan dat best wel een beetje paniek geven. Doe ik het wel goed? Heb ik alles ingevuld? Ben ik dingen vergeten? Het is daarom handig om betaalbewijzen van belangrijke zaken te bewaren, zodat je elke keer alle gegevens bij de hand hebt, om je aangifte goed te doen! Misschien doe je een studie en heb je daar flink wat geld aan gespendeerd: dat kun je allemaal aangeven! Het is namelijk logisch dat je niet alles uit je hoofd weet. Want hoe zat het ook al weer met lijfrente? Wat doe je met donaties aan goede doelen?
Zo zijn er dus een heleboel dingen die goed zijn om te weten als het gaat om inkomsten en uitgaven, alles over financiën en de vaste lasten. Misschien wil je weleens weten hoeveel het je nu kost om een dagje de kachel aan te hebben of hoeveel geld je kwijt bent als je twee keer per week een warm bad neemt. Dat is allemaal in te zien en het geeft je ook zeker een duidelijk beeld van wat alles kost! Heb jij een idee hoe je met al deze zaken om moet gaan?
No Comments