Mama

Hoe ontwikkel je een goede band met je stiefkind(eren)?

Hoe ontwikkel je een goede band met je stiefkind(eren)?

Als je stiefkinderen hebt, kan het erg moeilijk zijn om een band op te bouwen. Zo kunnen ze nog verdrietig zijn over de breuk van je partner met de vorige geliefde, of kan er vanwege verschillende redenen geen goede klik zijn. Toch doe je er goed aan om de band zo goed mogelijk op te bouwen. We delen tips voor het omgaan met je stiefkind.

Band met stiefkinderen opbouwen: geef het tijd

Hoewel je het liefst natuurlijk vanaf dag één een goede band met je stiefkind wilt hebben, heeft dit in de praktijk vaak veel tijd nodig. Zeker als het kind nog jong is of als de vorige relatie pas sinds kort voorbij is, is het stiefkind vaak boos. Je wordt als het ware als een ‘vijand’ gezien: een inbreker in het oude, vertrouwde gezinsleven van het kind. Probeer daarom niets te forceren, maar neem in het begin liever wat afstand. Via jouw rol op de achtergrond kun je de band zo stukje bij beetje opbouwen.

Probeer zo oprecht mogelijk te zijn

Bij ergeren aan je stiefkind kan het moeilijk zijn om nog oprecht te reageren. Toch is het heel belangrijk om dit in stand te houden: ook kleine kinderen merken het direct als je nep gedrag vertoont. Mocht je het tijdelijk niet meer kunnen opbrengen om vrolijk te zijn of geïnteresseerd te zijn, kun je beter even een stap terugnemen.

Neem niet (zomaar) de rol van de opvoeder op je

Je hebt misschien de neiging om ook een opvoedende rol aan te nemen tegenover je stiefkind, zeker als het kind vaak bij jou in huis is. Pas hier echter mee op, zeker als je pas kort met je nieuwe partner bent. Dit kan namelijk schadelijk zijn voor je band met de stiefkinderen, met name als je een andere of strengere opvoedstijl aanhoudt. Je kunt jezelf in eerste instantie maar beter als het ware een suikertante zien, die (nog) geen strenge regels hanteert.

Leestip! Dit zijn leuke uitjes voor het hele gezin

Omgaan met stiefkinderen: praat over de problemen

Als het kind al wat ouder is, is het verstandig om te praten. Wat zit hem of haar dwars aan het accepteren van jouw aanwezigheid? Het kan spannend zijn voor een kind om dit uit te spreken, maar in een open gesprek kan hier zeker de ruimte voor zijn. Het resultaat? Meestal zorgt dit voor grote opluchting, zeker als je op een rustige, aardige en respectvolle manier reageert.

Band tussen je stiefkinderen en je eigen kinderen

Heb je zelf ook een kind of meerdere kinderen uit een eerdere relatie? Dan is het niet alleen belangrijk dat de band tussen jou en je stiefkind goed zit, maar ook de band tussen jouw kinderen en de stiefkinderen. Ook hier geldt weer dat dit tijd nodig kan hebben. Het kan soms bijvoorbeeld averechts werken om ze geforceerd met elkaar om te laten gaan. Wees verder weer zo open mogelijk in de communicatie – de kans is het grootst dat een goed gesprek tot de oplossing kan leiden.

Verder lezen! Thuiswerken mét kinderen? Met deze tips pak je het goed aan!

You Might Also Like