Mama

Hoe houdt moeder Sanne van “De Eerlijkste Ouders van Nederland” de ballen hoog

Zo nu en dan vraag ik aan moeders hoe zij de ballen hoog houden met één of meerdere kinderen, deze keer vroeg ik het aan Sanne van De Eerlijkste Ouders van Nederland.

Wie ben je, hoeveel kinderen heb je en wat is hun naam en leeftijd
Hoi! Ik ben Sanne, moeder van twee kleine meisjes: Kjelle (bijna 3) en Ea (6 maanden).

Je hebt een eigen bedrijf of een blog waarvan je kunt leven, wat is de naam hiervan?
Een paar maanden geleden ben ik de vlog De Eerlijkste Ouders van Nederland begonnen. Toen ik hoogzwanger was van Ea, begon ik wat verveeld op YouTube rond te kijken en ontdekte ik de zogenoemde mama-vlogwereld. Hierdoor raakte ik op het idee om zelf ook vlogs op te gaan nemen van mijn leven als moeder, maar dan wel een tikje openhartiger, eerlijker en luchtiger dan de meeste mamavlogs die je tegenkomt. Want ik vind wel dat het écht moet zijn! Hier vind je mijn kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCGNZY1RNWKl_QeXNPFZ3Mpg?

Wat is het doel van jouw bedrijf of blog?
Met De Eerlijkste Ouders van Nederland wil ik laten zien hoe ik het leven als moeder ervaar en alles wat daarbij op je pad komt. Ik laat de dagelijkse herkenbare dingetjes zien, zoals onze peuter die wegrent of onze baby die net poept op het moment dat je de deur uitgaat. Maar vertel bijvoorbeeld ook wat het moederschap met je doet, voor jezelf en je relatie. Mijn doel hierbij? Een eerlijk en openhartig beeld geven van het moederschap, laten zien wat er zo mooi en soms lastig aan is. Er zijn veel vloggers en bloggers die óf het perfecte roze plaatje laten zien óf alleen de moeilijke dingen tonen. Maar de waarheid zit in het midden en dat wil ik graag overbrengen.

Mijn vlogs worden veel bekeken door andere jonge vrouwen, die al moeder zijn of nog niet. Maar ook mannelijke collega’s van het online communicatiebureau waar ik werk bekennen stiekem te kijken.

Hoe zorg jij voor iedere dag een nieuwe dosis energie om de ballen hoog te houden?
Ik merk dat mijn hele dag in duigen valt door slaapgebrek, dus ik doe elke avond een poging om op een redelijke tijd naar bed te gaan. Verder eet ik gezond, geen toegevoegde suikers, want daar kak ik ook ontzettend van in. Mijn vriend en ik zitten regelmatig rond de tafel om taken te verdelen en te bespreken hoe alles gaat, zodat we – als er al een disbalans ontstaat – dit gelijk proberen op te lossen. En ik doe waar mijn hart ligt en volg mijn gevoel en intuïtie, zowel in het moederschap als in mijn werk (en in alles van mijn leven eigenlijk). Zo doe je zo weinig mogelijk wat energie vreet en blijf je in ‘de flow’. Het omhoog houden van de ballen is zo nog steeds wel pittig, maar ik zie het op die manier meer als speels jongleren, waarbij je snel kunt oprapen als er iets valt, dan als bezwijken onder de druk.

Hoe heb jij de oppas geregeld voor je kindje(s)?
Dinsdags gaan onze kindjes naar de opvang, donderdags naar mijn schoonouders en vrijdags naar mijn eigen ouders. Zo krijgen ze veel verschillende dingen mee, leren ze met andere kindjes om te gaan en bouwen ze ook een sterke band op met hun opa’s en oma’s.

Hoe houd je de ballen hoog als je kindje ziek is en je MOET werken?
Als mijn kindje ziek is kijk ik eerst of ze echt beter af is bij mij of dat ze alsnog naar een oppas kan; hangt er vanaf hoe ziek ze is dus en hoe zij zich voelt. Als ik denk dat ze beter thuis kan zijn, dan gooi ik mijn planning om zodat ik er voor haar kan zijn en dan werk ik ’s avonds bijvoorbeeld nog wat langer door. Of mijn vriend past op een ander moment even op zodat ik nog wat werkdingen af kan maken. Onder druk wordt alles vloeibaar! En anders hebben opdrachtgevers even pech; we zijn allemaal maar mensen en soms lukt het ook gewoon even niet en moet het even wachten.

Heb jij wel eens me-time? En hoe zorg jij ervoor dat je dit hebt en optimaal kan genieten?
Me-time moet ik echt plannen, anders neem ik het niet. Bijvoorbeeld een avondje naar de sauna met een vriendin, even in mijn eentje de stad in, ’s avonds lekker in bad. Ik voel me dan eigenlijk helemaal niet schuldig, omdat ik weet hoe hard ik werk als mama en dat ik dit ook echt nodig heb om een leuke en lieve mama te kunnen blijven. Beter voor ons allemaal dus. En ik wil dat voorbeeld ook aan mijn kinderen geven, zodat zij ook weten dat het goed voor je is om zo nu en dan me-time te nemen, ook als ze later zelf misschien ooit mama worden.

Zijn er nog tips die je andere moeders mee wilt geven die ook de ballen hoog moeten houden?
Moeders hebben er een handje van om alles naar zichzelf toe te trekken, zo van: laat mij dit maar doen, dit kan ik toch het beste. Maar daardoor kun je jezelf flink in de nesten werken, want dan heb je uiteindelijk 2361 ballen die je in de lucht moet houden. Besteed dingen uit, huur een schoonmaakster in (als je die kunt betalen), verdeel de huishoudelijke taken met je man (ook al is die er minder goed in dan jij), vraag mensen in je omgeving of ze eens op willen passen. En last but not least: plan ook regelmatig date nights in met je partner, zodat je niet alleen een gelukkige (werkende) mama bent, maar ook een gelukkige partner. Want dat valt ook onder de basis van je gezin. En vergeet tussen de drukke bedrijven door niet je humor te verliezen en te genieten!

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply