Lifestyle

Ouder worden: hoe lukt het je om het te accepteren?

Ouder worden: hoe lukt het je om het te accepteren?

De een heeft er meer moeite mee dan de ander, maar we krijgen er zeker mee te maken: ouder worden. Op een gegeven moment word je je bewust van het ouder worden. Je gaat letten op je rimpels. Je voelt je misschien minder fit. Hoe kun je met deze zaken om leren gaan? Lees onze tips voor acceptatie van ouder worden, als je moeite met ouder worden hebt.

Acceptatie ouder worden: pas je levensstijl aan

Wat veel mensen merken als ze ouder worden, is dat het lichaam minder fit wordt. Je uithoudingsvermogen neemt af, je bent sneller moe. Als je een avondje naar de kroeg gaat, moet je er misschien wel twee dagen van bijkomen. In de sportschool kun je niet meer zo hard trainen als vroeger. Het is daarom af en toe nodig om een stapje terug te doen. Je actieve leven hoeft heus niet helemaal voorbij te zijn, maar kan misschien in een iets rustigere mate worden uitgevoerd. Slaap eens wat langer, en plan je weken niet te vol. Probeer daarbij ook te genieten van meer momentjes van rust.

Ouder worden accepteren en omarmen: blijf fit

Hoewel je enerzijds dus een stapje terug moet nemen, is het anderzijds wel belangrijk om aandacht te blijven stoppen in je fitheid. Verwaarloos dit dus niet! Zo kan de ouderdom alleen maar sneller toenemen. Probeer, op een rustig en gezond tempo, te sporten. Maar trek er ook regelmatig op uit om te wandelen, of om een stuk te fietsen. Je hoeft je niet altijd in het zweet te werken, maar het is wel verstandig om goed te blijven bewegen. Dit heeft een positief effect op je spieren en gewrichten, evenals je humeur.

Moeite met ouder worden: uiterlijk accepteren

Heeft moeite met ouder worden met je uiterlijk te maken? Hier hebben veel vrouwen, en ook mannen, last van. Van rimpels tot een uitgezakt lichaam: het is niet fijn om te worden geconfronteerd met ouder worden. Toch kun je maar beter proberen om het zoveel mogelijk te accepteren. Focus je niet op de kleine dingen waar je ontevreden over bent, maar kijk wat er nog wél mooi is. Je ogen veranderen bijvoorbeeld niet. En hoe vrolijker en positiever je in het leven staat en naar jezelf kijkt, hoe mooier je uitstraling is.

Ouder worden accepteren: stop met vergelijken

Als je het moeilijk vindt om je uiterlijk te zien veranderen bij het ouder worden, kan het je ook helpen om te stoppen met jezelf vergelijken met anderen. En al helemaal als het aankomt op het vergelijken met jongere mensen! Het is nu eenmaal zo dat jongere vrouwen er vaak nog fitter uitzien – daar is niets aan te veranderen. Richt je liever op jezelf, en focus je op hetgeen waar je wel blij mee bent. Je mag er zijn. Wellicht helpt het om dit hardop tegen jezelf te zeggen, zeker als je je wat minder voelt. Zo houd je je op een actieve wijze bezig met acceptatie met ouder worden!

You Might Also Like