Business

Vrienden worden met je klant, of toch niet?

Vrienden worden met je klant, of toch niet?

Wanneer je net start met ondernemen, wil je natuurlijk zo ‘lief’ mogelijk zijn voor je eerste klanten. Het liefst wordt je vrienden met je klanten, gaat onder de prijs zitten om vervolgens toch die klant binnen te halen. Heb ik gelijk? Als je dit niet hebt gedaan, of niet doet dan ben je gewoon heel goed bezig! Zelf heb ik dit dus wel gedaan, in het eerste hele jaar zelfs. Tot ik erachter kwam dat mijn diensten veel meer waard waren dan dat, daarna is mijn onderneming explosief gaan groeien.

Wel of geen vrienden worden met je klant

Ondanks dat ik nu dus niet meer te lage prijzen hanteer, en alleen nog doe wat ik leuk vindt. En ik niet meer iedere opdracht aanneem puur voor het geld, heb ik hele goede contacten met mijn klanten. Ik benader ze niet te zakelijk, maar ook weer niet te persoonlijk. Zo eindig ik de week in een e-mail altijd met “fijn weekend”, en start ik de nieuwe week met “hoe was jouw weekend?”, wordt dit laatste aan mij teruggevraagd, dan geef ik ook gewoon aan wat ik heb gedaan het weekend.

Omdat ik deels vanuit huis werk in combinatie met de kinderen, weten een groot deel van mijn vaste klanten dat ze af en toe “wat gegil op de achtergrond horen”. Telefonische afspraken probeer ik altijd in te plannen wanneer de meisjes slapen. Dat lukt niet altijd, maar de klanten vinden het geen probleem, en over het algemeen zijn de meisjes wel rustig als ze weten dat mama even moet bellen.

Ook qua annuleren van een afspraak ben ik heel eerlijk naar mijn klanten toe, wanneer er bijvoorbeeld een van de meiden ziek is. Het komt vrijwel niet voor dat ik een afspraak moet annuleren, maar ik ben daarin dan wel persoonlijk naar de klant toe, en dat wordt tot nu toe gewaardeerd.

Tot slot: zoek een middenweg in het vrienden worden met je klant. Wees niet te persoonlijk, maar wees bijvoorbeeld wel eerlijk over je privé situatie als dat nodig is. Heeft iemand daar geen begrip voor, dan weet je ook precies hoe die klant in elkaar zit en weinig begrip heeft.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply