Business

Wat je moet weten voor je gaat ondernemen

Wat je moet weten voor je gaat ondernemen

Is het altijd al jouw droom geweest om te starten met je eigen bedrijf? Er komt best veel kijken wanneer je start als zelfstandig ondernemer. Bereid je daarom zorgvuldig voor, en laat je goed informeren. Er is geen kant en klaar actielijstje voor het starten van een onderneming, maar het helpt enorm om vooraf goed onderzoek te doen naar je plannen en ideeën. Zo kun je ervoor zorgen dat je met jouw passie je geld kunt verdienen en je droom kunt waarmaken.

Een goede voorbereiding

Veel startende ondernemers zien er huizenhoog tegenop en vinden het een verspilling van tijd. Maar als je van je idee een succesvolle onderneming wilt maken, dan is een helder plan onmisbaar. Dit hoeft niet per se een vuistdik document te zijn, een concreet stappenplan met realistische doelen voor het eerste jaar werkt veel effectiever. Een andere tip is om vooraf goed te onderzoeken of er behoefte is aan jouw product of dienst. Het uitgangspunt hierbij is dat je beter kunt denken aan het oplossen van problemen, dan aan het bedenken van nieuwe producten. De kans op slagen is groter wanneer je een oplossing aanreikt voor een bestaand probleem.

Financiën

Het zou natuurlijk mooi zijn als je vanaf de start geld kunt verdienen, maar de meeste startende ondernemers draaien het eerste jaar verlies. Houd hier rekening mee en stel vooraf een realistische investeringsbegroting op. Richt je niet op snelle successen. Er zijn maar weinig bedrijven die direct succes hebben, voor de meeste bedrijven geldt dat ze minimaal drie jaar nodig hebben om succesvol te worden. Let ook op dat je eventuele risico’s afdekt, door een beroepsaansprakelijkheidsverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Focus op je kwaliteiten

Naast de administratieve zaken als het kiezen van een rechtsvorm, het aanmelden bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst en het verplicht bijhouden van een administratie is het vooral belangrijk dat je je aandacht richt op datgene waar je goed in bent. Besef dat je niet alles zelf kunt. Zaken die je minder goed beheerst, kun je beter uitbesteden, zodat jij je vooral bezig kunt houden met jouw sterke kanten. Slimme ondernemers zorgen ervoor dat ze juiste mensen om zich heen verzamelen.

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply