Business

Zenuwachtig voor een zakelijke afspraak?

De meeste ondernemers hebben er wel eens last van gehad, nerveus zijn voor een zakelijke afspraak. Je moet jezelf verkopen door middel van een ijzersterke pitch, want je bent niet de enige voor jouw klant. Ondernemers die net zijn gestart hebben vaak nog niet heel veel zelfvertrouwen, en moeten zich meestal ook nog bewijzen in de markt. Er is niets vervelender dan zenuwachtig zijn voor een zakelijke afspraak, die achteraf reuze meevalt. Je kunt het vaak vergelijken met een sollicitatiegesprek.

Ben ik vaak zenuwachtig?

Ja, ook ik ben regelmatig zenuwachtig wanneer ik een zakelijke afspraak heb. Sterker nog, zelfs wanneer ik iemand moet bellen ben ik nog regelmatig zenuwachtig. Dat is zo zenuwachtig ben, heeft een oorzaak waar ik verder niet op in wil gaan. Maar ik probeer mijzelf er wel zo goed mogelijk doorheen te trekken.

Hoe zorg ik ervoor dat ik minder zenuwachtig ben?

In de 3 jaren dat ik ondernemer ben, heb ik veel geleerd. Niet alleen hoe ik moet ondernemen, maar ook zaken zoals besprekingen met klanten. Iedere klant is anders en wil op een andere manier benaderd worden, dat hoor je vaak al aan iemand zijn stem of e-mail gedrag. Zelf wil ik het liefst niet te zakelijk benaderd worden, maar kan me voorstellen dat iemand anders dat weer wel wilt, het is daarom belangrijk om als ondernemer goed te kunnen schakelen.

Wanneer ik een bel afspraak heb dan zorg ik er onder andere voor dat ik in een rustige omgeving ben, zo plan ik bel afspraken in wanneer de meisjes slapen of als mijn man er is zodat ik me even kan afzonderen. Daarnaast bereid ik zo’n afspraak altijd goed voor, ook al is het een afspraak van enkele minuten. Vaak heb ik mijn iMac nodig wanneer ik een bel afspraak heb, en zorg er dan ook voor dat ik eventuele e-mail conversaties bij de hand heb, en dat ik verder niet afgeleid kan worden door bijvoorbeeld muziek, e-mail of andere openstaande vensters. Ik heb altijd pen en papier bij de hand, en zorg dat er niet teveel rotzooi op mijn bureau ligt.

Ook heb ik wel eens een afspraak bij de klant, ook dan zorg ik ervoor dat ik goed voorbereid op pad ga. Ik neem een leeg notitieblok mee, en neem eventuele e-mail conversaties en andere paperassen mee. Ook heb ik mijn MacBook altijd mee, ik heb hem niet altijd nodig, maar het is wel handig dat als ik hem nodig heb, ik hem dan ook kan gebruiken. Van te voren zorg ik altijd dat mijn MacBook opgeschoond is, en dat er een lege internetpagina openstaat, en mijn e-mail gesloten is. Ditzelfde geldt voor wanneer ik in mijn omgeving afspreek met de klant.

Tegen zenuwen kun je vrij weinig doen, behalve goed voorbereid op pad gaan. Wanneer ik onderweg ben naar een klant, dan krijg ik ineens allemaal ideeën voor nieuwe artikelen of projecten. Logisch natuurlijk, want ik ben even niet met kinderen, huishouden of werk bezig. Het lastige daarvan is dat je niet even iets kan opschrijven of in je telefoon kan zetten. Mocht iemand daar ideeën voor hebben, dan hoor ik dat graag :). Verder luister ik regelmatig naar podcasts, deze kun je dus ook in de auto gaan beluisteren, even je gedachten ergens anders. Dat geldt tevens voor meditatie podcasts, die zijn ook zeer handig om de rust te bewaren.

De reden dat ik dit artikel schreef, kwam trouwens ook omdat ik daar vanmorgen inspiratie voor kreeg toen ik onderweg was naar een klant :).

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply