We kunnen er allemaal wel eens last van hebben: frustraties op het werk. Stress, planningen die te druk zijn of een vervelende collega – er zijn verschillende redenen aan te wijzen. Maar belangrijker is: hoe kun je omgaan met frustraties op het werk? We delen onze tips met je!
Even tot tien tellen
Bij woede kwijtraken draait het voornamelijk om het moment waarop die woede het grootst is. En dat is nu precies wat hier zo lastig aan is: als je boos bent, lijkt het juist zo moeilijk om tot bedaren te komen. Wat je kunt proberen? Tel tot tien! Door dit letterlijk te doen – in je hoofd dan misschien, niet hardop – word je echt rustiger. Het kan je helpen om te relativeren in het moment zelf. Zo kun je de ergste boosheid meteen kwijtraken, om vervolgens weer rationeler na te kunnen denken. En dat is zeker op je werk natuurlijk al gauw belangrijk!
Neem een pauze voor jezelf
Blijft je boosheid aanhouden? Neem dan een pauze voor jezelf om je frustratie kwijt te raken. Dit kan tijdens de lunchpauze zijn bijvoorbeeld – als je hoofd er even niet naar staat, hoef je die niet per se met je collega’s door te brengen. Keer liever even in jezelf op een rustige plek. Maar het kan ook helpen om direct even een time out in te lassen. Als je vanuit huis werkt, is dat makkelijk te realiseren: niemand ziet dat jij even een kwartiertje rust neemt. Maar ook op je werkplek moet dit gewoon kunnen!
Leestip! Boek een workaway: waar ga jij het liefst naartoe?
Wat beweging helpt bij frustraties op het werk
Het kan zeker helpen om even in beweging te komen als je wilt omgaan met woede en frustratie. Tijd dus voor een blokje om! Ga lekker alleen wandelen of doe dat juist samen met een collega die je fijn vindt. Zo kun je meteen sparren over het probleem. Kort wat yogaoefeningen doen helpt trouwens ook, net als mediteren. Zo kom je weer tot jezelf bij frustraties op het werk.
Durf het aan te kaarten
Merk je dat de boosheid kwijtraken niet goed lukt? Dan is het waarschijnlijk onderdeel van een groter probleem. Dat is bijvoorbeeld zo als je een vervelende collega of klant hebt. Hier kun je op langere termijn last van ervaren. Onze tip: durf het aan te kaarten. Zeker als je denkt dat je frustratie gegrond is – jij hebt het recht om hier iets over te zeggen. Maar ook als je daarover twijfelt is het goed om het gewoon uit te spreken. Neem een collega, je baas of manager in vertrouwen. Praten helpt, ook zeker bij omgaan met frustratie!
Tijd voor een nieuwe baan?
Als frustratie kwijtraken niet lukt op langere termijn, is het misschien verstandig om te kijken of het niet beter voor je is om van baan of werkplek te veranderen. Het komt immers toch ergens vandaan. Zeker als je echt hebt geprobeerd om ervan af te komen met bovenstaande tips, is verandering soms de beste optie. Zo kun je weer een frisse start maken. En ook dat draagt bij aan je gemoedstoestand! Durf altijd voor jezelf te kiezen. Je verdient het.
Lees ook: Tips om een bedrijf te starten met een klein budget