Business Lifestyle

Hoe bewaar je de juiste balans tussen thuiswerken en wonen?

Hoe bewaar je de juiste balans tussen thuiswerken en wonen?

Of je nu af en toe of juist met grote regelmaat thuiswerkt: het is prettig om de balans tussen thuiswerken en wonen te bewaren. Makkelijker gezegd dan gedaan, zo lijkt het misschien. Want hoe zorg je er nu voor dat dit lukt? Met slimme oplossingen en regels kom je een heel eind! We vertellen je er meer over in deze blog.

Wonen en thuiswerken balans: aparte werkruimte inrichten

Het ligt er natuurlijk een beetje aan hoe je woning eruitziet en hoeveel plek je hebt, maar probeer een afzonderlijk thuiskantoor in te richten. Op die manier hoef je niet steeds middenin de woonkamer of in de slaapkamer te werken, waar je snel afgeleid raakt. Het kan ook om een klein thuiskantoor gaan, als je er maar je bureau kwijt kunt. Geen optie? Richt dan in een ruimte in huis je thuiskantoor zo afgesloten mogelijk in. Plaats er bijvoorbeeld een dichte kast naast, of een kamerscherm. Hiermee creëer je een duidelijk hoekje om te werken, zonder dat je het idee hebt dat je middenin je interieur zit. Andersom geldt dit ook: als je ’s avonds op de bank ligt om een serie te kijken, raak je minder afgeleid door je bureau dat naar je lonkt, om nog die ene taak af te ronden waar je niet aan toe bent gekomen. Houd dit liever zoveel mogelijk uit het zicht.

Duidelijke werktijden vaststellen

Op een extern kantoor is het vaak makkelijker: is het eind van de werkdag aangebroken, dan pak je je tas en ga je naar huis. Als je thuiswerkt, is het moeilijker om die grens te stellen voor jezelf. Je gaat al snel nog even een uurtje door. En dat zorgt voor een verstoorde balans tussen werk en privé. Houd daarom ook thuis gewoon een bepaald tijdstip aan, waarop je je computer afsluit. Zet hier desnoods een wekker voor. Er zijn zelfs apps te vinden die je op je laptop kunt installeren, die een bepaalde website ontoegankelijk maken vanaf een bepaald tijdstip. Zo kun je bijvoorbeeld de sites die je nodig hebt om je werk uit te voeren tijdelijk onbereikbaar maken. Handig als je echt streng moet zijn tegen jezelf om deze regel toe te passen!

Hoe bewaar je de juiste balans tussen thuiswerken en wonen?

Werk en privé balans bij thuiswerken: start de dag rustig

Waar we het hierboven hadden over het afsluiten van de dag, willen we juist ook een tip voor thuiswerken geven rondom het starten van je dag: kruip niet direct achter je computer! Als je op een extern kantoor werkt, begin je de dag immers ook rustiger. Je maakt je thuis klaar, je moet waarschijnlijk nog een stukje reizen. Doe dit ook als je thuiswerkt. Je kunt misschien zelfs nog een wandelingetje maken van tevoren: zie dit als ‘reistijd’. Zo start je je dag ontspannen – wat het thuiswerken echt een stuk comfortabeler maakt.

Verder lezen? Balans tussen werk en privé gescheiden houden

You Might Also Like